• Täyden palvelun tietoliikenneyhtiö
  • Asiakastuki 06 557 0124 (Ma-Pe 9-16)

JAPOlla ei ole korotuspaineita valokuituyhteyksien hintoihin

JAPO ei koe korotuspaineita valokuituyhteyksiensä hintoihin. Miksi näin?

Lähiaikoina suuret teleoperaattorit ovat uutisoineet siitä, kuinka energiakriisi on heikentänyt yhtiön toiminnan kannattavuutta ja palveluiden hintoja on jo nyt jouduttu nostamaan. Paikallisena teleoperaattorina JAPO ei koe korotuspaineita valokuituyhteyksiensä hintoihin.  Miksi näin?

JAPO on 100-vuotias vakavarainen osuuskunta, jonka toiminnan tavoite ei ole voiton kerääminen yhtiölle tai voiton jakaminen osinkoina omistajilleen.
Kun JAPOn omistajina ovat paikalliset, tehdään kaikki JAPOa koskevat päätökset lähellä: alueen asukkaiden etuja, alueen elinvoiman ja yhtiön toimintaympäristön kehitystä ajatellen

Valokuitu itsessään mahdollistaa hintojen säilyttämisen nykyisellä tasolla

Valokuitu itsessään mahdollistaa hintojen säilyttämisen nykyisellä tasolla, koska valokuitu on huomattavasti ekologisempi ja energiatehokkaampi ratkaisu kuin matkapuhelinverkkotekniikkaa käyttävät yhteydet (5G).

Tutkimukset* osoittavat, että pelkkä mobiilitekniikalla toteutettu verkko kuluttaa jopa 13 kertaa enemmän energiaa kuin valokuituverkko. Lisäksi siirrettyyn datamäärään suhteutettuna valokuituverkko on satoja kertoja energiatehokkaampi kuin mobiiliverkko, koska valokuidussa voidaan siirtää isojakin tiedostoja nopeasti. Valokuitu on siis erittäin energiatehokas vaihtoehto, jolla pienennät omaa hiilijalanjälkeäsi.

* Rise Research Institutes of Sweden

Tutkittua tietoa verkojen energiankulutuksesta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tutkimuksen mukaan viestintäverkkojen energiankulutus oli vuosi sitten kokonaisuudessaan noin 650 gigawattituntia. Mukana on niin kiinteät kuin langattomat matkapuhelinverkot.

Traficomin mukaan kiinteässä verkossa energiankulutus oli vuosi sitten 0,05 kilowattituntia (kWh) ja matkaviestinverkossa 0,12 kWh siirrettyä gigatavua (Gt) kohden, kun muiden verkonosien energiankulutus jaetaan tasan kummankin verkon kesken.
Vastaavasti yhdellä kilowattitunnilla siirretään matkaviestinverkossa dataa noin 8,5 gigatavua ja kiinteässä verkossa noin 20 guigatavua.

Lue koko artikkeli: tästä