13.04.2022 ELY-keskukselta myönteinen rahoituspäätös

ELY-keskus on 13.4.2022 tehnyt myönteisen rahoituspäätöksen valokuituverkon rakentamisesta Hirvijoen, Huhmarkosken, Lummukan, Kantolan, Pelkkikankaan, Oravan ja Karjanlahden kylien alueita. Rakentaminen alkaa elokuussa 2022.

Otamme edelleen valokuituliittymätilauksia vastaan! 

Timo Kotipellon ajatuksia valokuidun hyödyistä

05.03.2022 Kartoitamme valokuidusta kiinnostuneita Alahärmän, Ylihärmän ja Kortesjärven alueilla.

01.03.2022 Kauhavan valokuituverkon suunnittelu käynnistynyt

Alajärven Puhelinosuuskunta (JAPO) on rakentanut valokuituverkkoja jo vuodesta 2009. Japolle maakunnan elinvoimaisuuden ja nykyaikaisten tietoliikenneyhteksien turvaaminen on tärkeää. JAPO valokuituverkon käyttäjiä löytyy Alajärven, Vimpelin ja Lappajärven alueilta.Tänä keväänä olemme tehneet päätöksen valokuituverkon rakentamisesta myös Kauhavan Ruotsalankylän lähiympäristöön sekä Lapualla Kauhajärvelle ja Haapakoskelle. Osa rakennustöistä on jo käynnissä.

Japo on jättänyt rahoitushakemuksen valokuituverkon rakentamisesta Hirvijoen, Huhmarkosken, Lummukan, Kantolan, Pelkkikankaan, Oravan, Ruotsalan ja Karjanlahden kylien alueelle. Mikäli hanke saa myönteisen rahoituspäätöksen ja hankkeeseen saadaan riittävästi liittymän ottajia, rakentaminen alkaa keväällä 2022. Tavoitteena on noin 400 liittymän ottajaa. Kuten muutkin hankkeet myös tämän Kauhavan kylien hankkeen toteutamme tiiviissä yhteistyössä kylien kanssa.

Kiinteistökohtainen liittymähinta on 790 € sis. alv 24 %. Hinta sisältää valokuidun rakentamisen, päätelaitteet ja niiden asennuksen tarvikkeineen. Kuituliittymän palvelumaksut riippuvat liittymän nopeudesta, kuukausihinnoittelu on seuraavanlainen:

 • JAPO Kuitu-liittymä 250/250M 39 €/kk
 • JAPO Kuitu-liittymä 500/500M 44,90 €/kk
 • JAPO Kuitu-liittymä 1000/1000M 49,90 €/kk

Valokuituliittymään on mahdollista hankkia myös IPTV-palvelu alkaen 6,90 €/kk. IPTV-palvelua voit käyttää soveltuvalla älytelevisiolla tai IPTV-boxilla (169 €/kpl).

Mikäli kiinnostuit nopeasta ja varmatoimisesta valokuituyhteydestä, täytä liittymäsopimus ja palauta se postilla osoitteeseen Kauppakatu 10, 62900 Alajärvi. Voit myös lähettää sopimuksen sähköpostitse suoraan Japolle osoitteeseen asiakastuki@japo.fi. Helpoiten teet liittymäsopimuksen sähköisesti (vaatii tunnistautumisen).

JAPO valokuituillat:

Tulevat:

Iinfotilaisuudet valokuiturakentamisen etenemisestä Kauhavalla
 • Ruotsalan monitoimihalli Ma 29.8.202  kello 18.00  (Ruotsalantie 103)
 • Huhmarkosken kylätalo Ke 31.8.2022 klo 18.00 (Huhmarkoskentie 388)

Menneet:

 • Huhmarkoski Kylätalo 13.10.2021 klo 18.00
 • Hirvijoki Kylätalo (Hirvijoen nuorisoseura) 02.11.2021 klo 18.00
 • Orava Oravanpesä 04.11.2021 klo 18.00
 • Ruotsalan Kylätalo 10.11.2021 klo 18.00
 • Karjanlahti kyläyhdistyksen mökki 15.11.2021 klo 18.00
 • Kortesjärven Ylikylän nuorisoseura 16.11.2021 klo 18.00

Lisätietoa hankkeesta ja sen etenemisestä Japon ja Tiistenjoen ja Haapakosken kylien edustajilta

Toni Harjula
044 557 0119

Veli-Matti Levijoki
 044 557 0134

Miksi valokuitu?

Tulevaisuudessa yhä useampi palvelu siirtyy verkkoon. Asiointi, työ- ja koulumaailma, ostokset, terveyspalvelut, harrastukset, sosiaalinen toiminta. Kaikki on kätevästi hallittavissa, saatavissa ja jaettavissa esimerkiksi perheen kesken verkon kautta. Myös yhä useampi kodinkone on kytkettynä verkkoon. Kaiken muunkin datan ja tiedonsiirron koko jatkaa ekspotentiaalista kasvuaan. Tämän vuoksi nettiyhteyden pitää olla toimintavarma ja kaistanleveyden riittävä. Valokuitu on ainoa ratkaisu, joka nyt ja tulevaisuudessa pystyy vastaamaan nopeasti kehittyvän teknologian ja älylaitteiden vaatimuksiin.

JAPO Valokuitu ei ole pelkkä nopea netti – se on mahdollistaja, joka vie koko kotisi uuteen älykkääseen aikaan.

Paremmat ja monipuolisemmat palvelut valokuidulla

Tulevaisuuden arkipäivää on, että pystyt puhelimen avulla tarkistamaan työpaikalla, muistitko lukita ovet, mitä jääkaappiin tänään pitikään ostaa tai onko lämmitysjärjestelmä säädetty sopivaksi. Käynnistät ja sammutat laitteita etänä. Myös erilaiset energiankulutukseen liittyvät älykkäät ratkaisut lisääntyvät lähivuosina talouksissa. Laitteisiin tai rakenteisiin asennettava äly vaatii ohjelmistoja. Ehkä laitteet myös keräävät ympäriltään erilaista tietoa. Tieto, laitteiden hallinta ja uudet päivitykset kulkevat laitteisiin tietoverkkoa pitkin.

Sote-palvelujen uudistuessa ja teknologian kehittyessä myös terveyspalvelut saavuttavat kuntalaiset osittain kotisohvalta. Etälääkärin vastaanotolla käydään toimivan valokuituyhteyden ansiosta yhä useammassa kodissa.

JAPO valokuituliittymän etuja

 • Yhteys on toimintavarma, kaapeli on maan alla suojassa säältä. Valokuitukaapelin kuidut ovat lasia, joten ne eivät hapetu kuten esimerkiksi kupari.
 • Valokuituverkossa voi olla useita eri laitteita samanaikaisesti esimerkiksi tietokoneet, televisio, tabletteja, matkapuhelimia, älykelloja jne.
 • Televisio: laaja valikoima kanavia ja tilauselokuvia, tulevaisuudessa tarjolla 3D-lähetykset, verkko-TV:n lähetykset suorana tai jälkikäteen katsottuna, verkkoon tallentavat digiboksit, teräväpiirtolähetykset ilman erillistä antennia.
 • Hyvinvointi- ja terveyspalveluita voi käyttää vaivattomasti.
 • Turvalaitteiden toimintavarmuus on hyvä, valokuituverkon avulla voit asentaa kiinteistöillesi esimerkiksi videovalvontalaitteiston. Myös erilaiset hälytyspalvelut toimivat häiriöttä.
 • Lämmitysjärjestelmien etähallinta mahdollistuu luotettavan valokuituyhteyden avulla.
 • Kiinteistösi arvo nousee, jos siinä on valokuituliittymä.
 • Etätyö, joka vaatii suurien tiedostojen siirtoa tai verkkopohjaisten ohjelmistojen käyttöä, tulee mahdolliseksi. Valokuitu tarjoaa myös hyvät videoneuvotteluyhteydet.
 • Kaikilla toimiva ja rajaton netti kotona yhdellä liittymällä. (vrt jos kaikille perheenjäsenille pitäisi ostaa laitteeseen mobiililiittymä).
 • Tiedonsiirtokapasiteetti on rajaton.
 • palveluun mahdollista sisällyttää JAPO IPTV-palvelu
 • sisältää 5 kpl @japo.fi -sähköposteja perheellesi

Lisäpalvelut ja laitteet

JAPO IPTV-palvelu (sis. tekijänoikeusmaksun) 6,90 € / kk
Kuitupäätelaite 199 €
IPTV-digiboksi JAPO IPTV:lle kiintolevypaikalla 169 €
IPTV-digiboksin 500Gt kovalevy paikallisille tallenteille 99 €
JAPO Kuitu -liittymän avausmaksu (olemassa olevan liittymän avaus) 59 €
JAPO Kuitu -liittymän siirtomaksu 59 €

JAPO valokuituliittymän etuja

Katso kartasta, minne alueille olemme jo vieneet valokuituverkon.

Värien merkitykset:
vihreä = verkko valmis
sininen = verkko rakenteilla,
punainen = verkko suunnitteilla