13.04.2022 ELY-keskukselta myönteinen rahoituspäätös valokuituverkon rakentamisen Tiistenjoen, Lakaluoman ja Ylikylän kylien alueelle

ELY-keskus on tehnyt 13.4.2022 myönteisen rahoituspäätöksen valokuituverkon rakentamisesta Lapuan TiistenjoenLakaluoman ja Ylikylän kylien alueelle.

Otamme edelleen uusia valokuituliittymätilauksia vastaan!

Timo Kotipellon ajatuksia valokuidun hyödyistä

01.03.2022 Haapakosken valokuituverkon rakentaminen käynnissä

Alajärven Puhelinosuuskunta (JAPO) on rakentanut valokuituverkkoja jo vuodesta 2009. JAPO:lle maakunnan elinvoimaisuuden ja nykyaikaisten tietoliikenneyhteksien turvaaminen on tärkeää. JAPO valokuituverkon käyttäjiä löytyy Alajärven, Vimpelin ja Lappajärven alueilta.Tänä keväänä olemme tehneet päätöksen valokuituverkon rakentamisesta myös Lapuan Kauhajärvelle sekä Haapakoskelle.

Vielä ehdit hankkimaan oman JAPO valokuituliittymän!

Kiinteistökohtainen liittymähinta on 790 € sis. alv 24 %. Hinta sisältää valokuidun rakentamisen, päätelaitteet ja niiden asennuksen tarvikkeineen. Kuituliittymän palvelumaksut riippuvat liittymän nopeudesta, kuukausihinnoittelu on seuraavanlainen:

 • JAPO Kuitu-liittymä 250/250M 39 €/kk
 • JAPO Kuitu-liittymä 500/500M 44,90 €/kk
 • JAPO Kuitu-liittymä 1000/1000M 49,90 €/kk

Valokuituliittymään on mahdollista hankkia myös IPTV-palvelu alkaen 6,90 €/kk. IPTV-palvelua voit käyttää soveltuvalla älytelevisiolla tai IPTV-boxilla (169 €/kpl).

Mikäli kiinnostuit nopeasta ja varmatoimisesta valokuituyhteydestä, täytä liittymäsopimus ja palauta se postilla osoitteeseen Kauppakatu 10, 62900 Alajärvi. Voit myös lähettää sopimuksen sähköpostitse suoraan Japolle osoitteeseen asiakastuki@japo.fi. Helpoiten teet liittymäsopimuksen sähköisesti (vaatii tunnistautumisen).

Liittymissopimus on mahdollista palauttaa myös Tiistenjoen kalastusseuran kalastuslupapostilaatikkoon osoitteessa Ämmälänkirkkotie 1, Tiistenjoki.

JAPO valokuituillat:

 • Lakaluoman kylätalolla 26.10. klo 18:00
 • Haapakosken nuorisoseuralla 27.10. klo 18:00
 • Tiistenjoen seurakuntakodilla 28.10. klo 18:00
 • Ylikylän kylätalolla 3.11. klo 18:00
 • Haapakosken nuorisoseuralla 13.12. klo 17.30
 • Tiistenjoen seurakuntakodilla 13.12 klo 18.30
 • Hellanmaan koulu 11.4.2022 klo 18.00
 • Lapuan Hirvijoen Nuorisoseura 19.4.2022 klo 18.00

Lisätietoa hankkeesta ja sen etenemisestä Japon ja Tiistenjoen ja Haapakosken kylien edustajilta

Toni Harjula
044 557 0119

Veli-Matti Levijoki
 044 557 0134

Miksi valokuitu?

Tulevaisuudessa yhä useampi palvelu siirtyy verkkoon. Asiointi, työ- ja koulumaailma, ostokset, terveyspalvelut, harrastukset, sosiaalinen toiminta. Kaikki on kätevästi hallittavissa, saatavissa ja jaettavissa esimerkiksi perheen kesken verkon kautta. Myös yhä useampi kodinkone on kytkettynä verkkoon. Kaiken muunkin datan ja tiedonsiirron koko jatkaa ekspotentiaalista kasvuaan. Tämän vuoksi nettiyhteyden pitää olla toimintavarma ja kaistanleveyden riittävä. Valokuitu on ainoa ratkaisu, joka nyt ja tulevaisuudessa pystyy vastaamaan nopeasti kehittyvän teknologian ja älylaitteiden vaatimuksiin.

JAPO Valokuitu ei ole pelkkä nopea netti – se on mahdollistaja, joka vie koko kotisi uuteen älykkääseen aikaan.

Paremmat ja monipuolisemmat palvelut valokuidulla

Tulevaisuuden arkipäivää on, että pystyt puhelimen avulla tarkistamaan työpaikalla, muistitko lukita ovet, mitä jääkaappiin tänään pitikään ostaa tai onko lämmitysjärjestelmä säädetty sopivaksi. Käynnistät ja sammutat laitteita etänä. Myös erilaiset energiankulutukseen liittyvät älykkäät ratkaisut lisääntyvät lähivuosina talouksissa. Laitteisiin tai rakenteisiin asennettava äly vaatii ohjelmistoja. Ehkä laitteet myös keräävät ympäriltään erilaista tietoa. Tieto, laitteiden hallinta ja uudet päivitykset kulkevat laitteisiin tietoverkkoa pitkin.

Sote-palvelujen uudistuessa ja teknologian kehittyessä myös terveyspalvelut saavuttavat kuntalaiset osittain kotisohvalta. Etälääkärin vastaanotolla käydään toimivan valokuituyhteyden ansiosta yhä useammassa kodissa.

JAPO valokuituliittymän etuja

 • Yhteys on toimintavarma, kaapeli on maan alla suojassa säältä. Valokuitukaapelin kuidut ovat lasia, joten ne eivät hapetu kuten esimerkiksi kupari.
 • Valokuituverkossa voi olla useita eri laitteita samanaikaisesti esimerkiksi tietokoneet, televisio, tabletteja, matkapuhelimia, älykelloja jne.
 • Televisio: laaja valikoima kanavia ja tilauselokuvia, tulevaisuudessa tarjolla 3D-lähetykset, verkko-TV:n lähetykset suorana tai jälkikäteen katsottuna, verkkoon tallentavat digiboksit, teräväpiirtolähetykset ilman erillistä antennia.
 • Hyvinvointi- ja terveyspalveluita voi käyttää vaivattomasti.
 • Turvalaitteiden toimintavarmuus on hyvä, valokuituverkon avulla voit asentaa kiinteistöillesi esimerkiksi videovalvontalaitteiston. Myös erilaiset hälytyspalvelut toimivat häiriöttä.
 • Lämmitysjärjestelmien etähallinta mahdollistuu luotettavan valokuituyhteyden avulla.
 • Kiinteistösi arvo nousee, jos siinä on valokuituliittymä.
 • Etätyö, joka vaatii suurien tiedostojen siirtoa tai verkkopohjaisten ohjelmistojen käyttöä, tulee mahdolliseksi. Valokuitu tarjoaa myös hyvät videoneuvotteluyhteydet.
 • Kaikilla toimiva ja rajaton netti kotona yhdellä liittymällä. (vrt jos kaikille perheenjäsenille pitäisi ostaa laitteeseen mobiililiittymä).
 • Tiedonsiirtokapasiteetti on rajaton.
 • palveluun mahdollista sisällyttää JAPO IPTV-palvelu
 • sisältää 5 kpl @japo.fi -sähköposteja perheellesi

Lisäpalvelut ja laitteet

JAPO IPTV-palvelu (sis. tekijänoikeusmaksun) 6,90 € / kk
Kuitupäätelaite 199 €
IPTV-digiboksi JAPO IPTV:lle kiintolevypaikalla 169 €
IPTV-digiboksin 500Gt kovalevy paikallisille tallenteille 99 €
JAPO Kuitu -liittymän avausmaksu (olemassa olevan liittymän avaus) 59 €
JAPO Kuitu -liittymän siirtomaksu 59 €

JAPO valokuituliittymän etuja

Katso kartasta, minne alueille olemme jo vieneet valokuituverkon.

Värien merkitykset:
vihreä = verkko valmis
sininen = verkko rakenteilla,
punainen = verkko suunnitteilla