• Täyden palvelun tietoliikenneyhtiö
  • Asiakastuki 06 557 0124 (Ma-Pe 8-16)

Mihin seniorit tarvitsevat valokuitua? 5 tärkeää faktaa

Mihin seniori tarvitsee vakaata nettiliittymää?

Myydäänkö ikäihmisille nettikaupoilla palveluita, joita he eivät tarvitse? Keskustelu valokuidusta on usein keskustelua myös vastuullisuudesta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on syystä painottanut, että hinnoittelun tulee olla selkeää eikä etenkään senioreille tule myydä palveluita, jotka eivät ole heille tarpeen.

Tämän päivän toimintavarmin ja vakain nettiyhteys toteutetaan maahan kaivetulla valokuidulla. Vastuullisesti myyty valokuitu ja laajakaistapalvelu voivat tuoda merkittävää helpotusta ikäihmisen arkeen. Tässä viisi faktaa, joiden valossa valokuidun tarpeellisuutta seniorille voi arvioida.

1. Toimintavarma arki: 95 % valokuidun käyttäjistä on tyytyväisiä kotinsa nettiin

Valokuidulla toteutettu nettiliittymä tuo huoltovarmuutta ja toimivuutta arkeen: valokuidun käyttäjistä 95 prosenttia on tyytyväisiä kotinsa internetyhteyteen, siinä missä mobiilinetin käyttäjistä tyytyväisiä on vain 47 prosenttia. Tämä käy ilmi Finnet-liiton teettämästä kuluttajatutkimuksesta (2022). Häiriöttömän netin avulla ikäihminen voi käyttää palveluita huolettomasti – ilman hitaan tai epävarman yhteyden aiheuttamia ongelmia. 

2. Pääsy etälääkäriin ja muihin digitaalisiin palveluihin helpottuu ja nopeutuu

Palvelut digitalisoituvat ja siirtyvät internetiin kiihtyvää tahtia. Ikäihmisille tärkeät palvelut kuten pankkipalvelut ja sosiaali- ja terveyspalvelut eivät ole tässä poikkeus. Itse asiassa: suuri osa terveyspalveluista on jo siirtynyt internetin yli käytettäväksi, etälääkärivastaanotot yleistyvät ja pankkiasiointi on Finnet-liiton teettämän tutkimuksen mukaan tyypillisin netin käyttötapa (83 %). Toiseksi yleisimpiä tapoja käyttää nettiä ovat uutisten seuraaminen (76 %) ja palveluiden ostaminen (60 %). Valokuitu varmistaa, että digitaaliset palvelut ovat seniorin saavutettavissa nopeasti ja luotettavasti.

3. Turvallisuutta tuovat älykotiratkaisut kuten kameravalvonta vaativat luotettavan netin

Moni ikäihminen toivoo, että saisi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Tuolloin kysymykseen tulee ennen kaikkea turvallisuus: Kuinka kodin turvallisuutta voidaan lisätä ja itsenäistä asumista tukea?

Ratkaisuksi tulevat toimivat videoyhteydet lähiomaisiin sekä monet älykodin teknologiat kuten kameravalvonta, etäohjattavat pistorasiat ja älylukot. Ne vaativat kuitenkin luotettavan nettiyhteyden toimiakseen. Valokuitu on kapasiteetiltaan lähes rajaton ja mahdollistaa lukuisten kodin toimintojen pyörittämisen samanaikaisesti.

4. TV-palvelut kuten Yle Areena toimivat valokuidun päällä

 Moni seniori saattaa virheellisesti luulla, ettei käytä nettiä, mutta katsoo esimerkiksi Yle Areenaa älytelevision suoratoistopalvelusta. Nettitelevisio eli IPTV sekä kaapeli-TV ovatkin tyypillisiä valokuidun avulla käytettäviä palveluita. Valokuitu varmistaa häiriöttömän ja terävän TV-kuvan, laajemman kattauksen kanavia sekä sujuvan ohjelmien selailun.

Lisäksi: jos valokuituliittymä ja laajakaistapalvelut ovat samalta palveluntarjoajalta, on helppo tietää, kenen puoleen kääntyä kysymyksissä ja lisätarpeissa. Finnet-liiton jäsenyrityksistä jokainen tarjoaa palveluna sekä valokuidun että laajakaistapalvelut kuten TV- ja viihdepalvelut.

5. Toimiva koti ja kiinteistö myös tuleville sukupolville

Jossain vaiheessa omasta kodista voi olla aika luopua. Valokuituliittymä on yhä useammalle kodinostajalle sähkö- ja vesiliittymään rinnastettava välttämättömyys ja kiinteistöön vedetty valokuitu nostaakin kiinteistön arvoa. Jos mahdollisuus valokuidun hankintaan omalla asuinalueella on olemassa, kannattaa sitä harkita jo kodin myyntiarvon näkökulmasta. JAPO Valokuidun saatavauuden omaan osoitteseen voit tarkistaa täältä.

Tiesitkö?
Kotimainen valokuitu on vastuullinen valinta

Finnet-liiton jäsenyhtiöltä hankittu valokuitu on takuulla vastuullinen valinta. Ensinnäkin valokuitu on tutkitusti vihreä nettiratkaisu: sen hiilidioksidipäästöt ovat vuodessa samaa luokkaa kuin ajaisi autolla 35 kilometriä. Finnet-liiton jäsenyhtiöt ovat lisäksi kotimaisia yhtiöitä, jotka työllistävät Suomessa, vaikuttavat monin tavoin paikkakunnillaan ja ovat sitoutuneet alueidensa pitkäjänteiseen kehittämiseen. Lue lisää Finnet-yhtiöiden vastuullisuussitoumuksesta.

 

Julkaistu Suomi tarvitsee kuitua verkkosivulla 7.6.2024