• Täyden palvelun tietoliikenneyhtiö
  • Asiakastuki 06 557 0124 (Ma-Pe 8-16)

Valokuitu on maatilayrittäjälle hinnaltaan edullinen, mutta merkitykseltään arvokas

Valokuidun avulla maatilayrittäjä valvoo turvallisesti 30 000 kanaa ja viihtyy entistä paremmin kuntosalilla

Maatilayrittäjä Jussi Takalalle on aina ollut selvää, että tulevaisuuteen pitää tarttua. Kun omalle kylälle vedettiin valokuitua kahdeksan vuotta sitten, Takala hankki kuituliittymän kotitilalleen. Kaukana alkavat nimittäin olla ne ajat, kun maatiloilla hoidettiin asioita mekaanisesti. Nykyään lähes kaikki mahdollinen on automatisoitu ja tekniikan toimivuus perustuu internetyhteyteen. Toimintavarma ja nopea netti on yrittäjälle merkityksellinen.

Takalan tilalla aina luotettava ja nopea, kiinteä valokuituliittymä on taannut esimerkiksi häiriöttömän kameravalvonnan viiden kilometrin päässä kotitalosta sijaitsevaan 30 000 kanan munituskanalaan.

Valvonnan pitää tietysti toimia aina. Nyt hälytysten tarkistaminen ja seuranta onnistuu luotettavasti, eikä minun tarvitse aina lähteä paikan päälle.

Valokuidun ottamisen jälkeen Takala on rakennuttanut kotitilansa yhteyteen kaksi viljankuivaajaa vuosina 2016 ja 2021. Myös niihin vedettiin kuituliittymä. Toinen viljankuivaaja on jo pitkälle automatisoitu ja toisessakin valokuitu tulee tarpeeseen tulevina vuosina.

Olen automatisoinut kaiken mahdollisen, koska se helpottaa selvästi omaa arkea, Takala kertoo.

Valokuitu on siis turvannut ja mahdollistanut nykypäivän ja tulevaisuuden maatilayrittämisen, mutta samalla se on parantanut yrittäjäperheen omaa elämänlaatua. Takaloiden perheessä on neljä 11–17-vuotiasta lasta, jotka käyttävät nettiä paljon sekä viihteeseen että koulutehtäviin. Valokuidun ottamisen jälkeen perhe huomasi, että netti toimii nopeasti.  

Arjen luksusta on se, että valokuitu takaa häiriöttömän musiikin kuuntelun ja suoratoistopalveluiden katsomisen myös kotikuntosalilla. Koko kuusihenkinen perhe liikkuu paljon.

Kuntosali ja sen nettiyhteys on meille tosi isossa roolissa. Aika kuluu paremmin esimerkiksi kuntopyörän päällä, kun katsoo samalla vaikkapa elokuvaa, Takala naurahtaa.

Maatilayrittäjälle valokuidun hankinta oli edullinen ja helppo investointi. Takala jopa ihmetteli sitä, miten siistiin kuntoon piha kaapelin vetämisen jälkeen laitettiin.

Mutta kun se kuului palveluun, niin mikäs siinä!

Takala toimii yrittäjänä Alajärvellä. Paikallisen tietoliikenneyhtiön Alajärven puhelinosuuskunnan Japon toimitusjohtaja Toni Harjula suosittelee valokuitua kaikille maatilayrittäjille eri puolilla Suomea, sillä haja-asutusalueella mobiiliyhteydet toimivat taajamia hitaammin ja epävarmemmin. Liiketoiminnan kannalta aina luotettava ja nopea nettiyhteys on yhtä tärkeää kuin muissakin yrityksissä. Harjula muistuttaa, että myös maaseudulla sijaitsevissa yrityksissä nettiä voivat käyttää muutkin kuin yrittäjän perheenjäsenet.

On hyvä muistaa, että esimerkiksi turkistarhayrittäjillä on paljon työntekijöitä. Myös he tarvitsevat nettiä.

Suhteessa yrittäjän muihin investointeihin valokuitu on pieni hankinta, mutta sen arvo on suuri. Se nimittäin mahdollistaa netin työ- ja huvikäytön paitsi tässä hetkessä myös tulevaisuudessa. Harjula vakuuttaa, ettei esimerkiksi maatiloillakaan ole näköpiirissä sellaisia palveluita ja järjestelmiä, jotka eivät toimisi moitteetta tiloille asennettavia neljää kuituliittymää pitkin.

Kaapeli vedetään vain kerran, eikä yrittäjän tarvitse investoida siihen toista kertaa.

Jutun alkuperäinen julkaisija: Suomi tarvitsee kuitua

Takalan perhe
Toinen viljakuivaajista on jo pitkälle automatisoitu ja toisessakin valokuitu tulee tarpeeseen tulevina vuosina
Valokuitu takaa häiriöttömän musiikin kuuntelun ja suoratoistopalveluiden katsomisen myös kotikuntosalilla.
Entiseen verrattuna valokuitu toi taloon lokoisat kissan päivät.